il brigata/jonestown – co-productie

Dag 2: Jonestown belicht de duistere kant van een geïdealiseerde groepsdynamiek. De voorstelling staat stil bij de Jonestown-murders, veertig jaar geleden.

Aanstichter van dit alles was Jim Jones. De Amerikaanse sekteleider vluchtte met zijn commune, The People’s Temple, naar Guyana. In het midden van de jungle richtten ze Jonestown op.

Het leek een paradijs. Ook voor congreslid Leo Ryan en enkele journalisten die het bezochten. De utopie stuikte in elkaar toen ze van enkele leden briefjes kregen die vroegen of ze mee terug naar de Verenigde Staten konden. Jones ontdekte het verraad en beval om Ryan en zijn entourage om te brengen. Hij verplichtte vervolgens iedereen om gif te nemen en zo zelfmoord te plegen. Negenhonderdachttien mensen stierven daar die dag.

“It is easier to consider Jonestown as something else, something foreign. The draw of denial is strong, to believe that we are independent and could never be duped, fooled or manipulated.”

– Timothy Lisagor

EXTRA
Het nieuwe gezelschap ‘Il Brigata’ is genoemd naar de vrolijke verhalenvertellers uit Boccaccio’s Decamerone. Deze jongeren vluchten weg van de pest en hun zorgen naar een weelderig landgoed ver buiten de stad. Daar vertelt elk van hen elke dag weer een ander verhaal over het onderwerp dat hem of haar het beste ligt, en dit tien dagen lang.

De huidige achtkoppige bende wil hetzelfde. Niet wegvluchten, wel elkaar boeien met vertelsels. Samen naar geluk zoeken en het delen met wie wil.

CREDITS
Van en met: Elias Bosmans, Issam Dakka, Maarten Degraeuwe, Bartel Jespers, Gode Kempen, Simon Knaeps, Rino Sokol, Kevin Wekker | Uitvoerend producent: Kultuurfaktorij Monty

Speeldata:
do 8 t/m za 10 nov 20.30 u: Monty, Antwerpen
wo 14 en do 15 nov: Perdu, Amsterdam

Volg Il Brigata op Facebook of Instragram