atelier –
polycoproductie 2017

Atelier afbeelding

Eén van de belangrijke zijtrajecten van Discordia, is de zogenaamde Polycoproductie.
Ooit ontstaan in de jaren 90 uit de toneelavonden van de Belgisch-Nederlandse repertoirevereniging De Veere (samenwerking tussen Discordia, STAN en Dito Dito), was De Schrijver-De Koning naar en met teksten van Karl Valentin de eerste polycoproductie’ –voorstelling, namelijk een samenwerking tussen Maatschappij Discordia-speler Matthias De Koning en STAN-speler Damiaan De Schrijver. Er zouden er nog vele volgen :
1 My Dinner With André naar het scenario van de gelijknamige film van Louis Malle, geschreven door Andre Gregory en Wallace Shawn, gespeeld de eerste keer op 7 september 1998 door Peter Van den Eede van De Koe en Damiaan De Schrijver van Stan
2 Vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot naar Le Paradoxe sur le Comédien van Denis Diderot, Nederlandstalige versie 2001, Franstalige versie 2003, van en met Peter Van den Eede van De Koe, Damiaan De Schrijver van STAN, Matthias De Koning van Maatschappij Discordia.
3 Onomatopee, een voorstelling van en met Gillis Biesheuvel van Dood Paard, Willem De Wolf en Peter Van den Eede van De Koe, Damiaan De Schrijver van STAN, Matthias De Koning van Maatschappij Discordia. Nederlandstalige versie 2006, Franstalige versie 2014.
4 We hebben een/het boek (niet) gelezen tekst naar De Toverberg van Thomas Mann van en met Gillis Biesheuvel van Dood Paard, Willem De Wolf en Peter Van den Eede van De Koe, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver van STAN, Matthias De Koning van Maatschappij Discordia. Eerste proefvoorstelling 18 juni 2008.
5 Beroemden (2012) uitgangspunt de documentaire Leven in Afrika van Hans Fels van en met Gillis Biesheuvel van Dood Paard, Willem De Wolf en Peter Van den Eede van De Koe, Sara De Roo en Damiaan De Schrijver van STAN, Matthias De Koning van Maatschappij Discordia.

Kenmerkend voor deze zogeheten Polycoproducties is dat één of meer leden van twee of meer gezelschappen plannen smeden om, tussen al de bedrijven door, en buiten al de agenda’s om, en anders of verschillend van hun eigen repertoire, voorstellen te proberen maken die buiten de lijntjes kleuren en die later, na een rijpingsproces (meestal in de vorm van proefvoorstellingen in de Balzaal van De KOE) al of niet in de reguliere agenda’s van de respectievelijke gezelschappen opgenomen worden.

In Atelier zetten we ons onderzoek verder.
Hebben toneelspelers/makers zoals beeldhouwers en schilders een atelier/werkplaats om hun ideeën al of niet in materie om te zetten en zo ja, hoe ziet die werkplaats/atelier er dan uit ? Wat en waar en hoe en wanneer en waarom werken we ? Is het werken ? Hoe schetsen we karakters ? Wat zetten we in de verf ? Zijn we een tableau ? Zijn we ons eigen en elkaars model ? Zijn we een zelfportret ?
Kijken en bekeken worden, de geschiedenis, de kunst, het leven als kaders, spieramen, lijsten voor de expressies op het canvas van onze huid. In een bifrontale of quadrofrontale opstelling de vierde ‘wanden’ reconstrueren en weer slopen. Een laboratoriumonderzoek van het naturalisme, realisme, hyperrealisme.
Grote ramen die het koude oktoberlicht op onze zieleroerselen werpen. Lucht verpakken. Er worden planken geschuurd. Er worden aardappelen gegeten. Er worden mosselen gekookt. Er wordt naast het urinoir gepist. Er wordt een afscheidsbrief geschreven. (gedoodverfd) (?) Er wordt een appendix weggehaald. Er wordt gezeten. Iemand belt aan. Een deur. Een kier. Een vlek. Een vlot. Aardedonker. Een vlot.

Met: Matthias de Koning, Damiaan de Schrijver, Peter van den Eede.

Speellijst 2017:
22 t/m 25 februari 2017, Balzaal De KOE, Antwerpen
3 en 4 maart 2017, Theater Frascati, Amsterdam
9 t/m 11 maart 2017, Toneelschuur, Haarlem
15 t/m 18 maart 2017, Théâtre Garonne, Toulouse 

 

 

 

 

 

Foto: Jorn Heijdenrijk